Hemoroid Nedir?

 

Hemoroid, halk arasında basur ya da mayasıl olarak da bilinir. Hemoroid makat bölgesinde yer alan toplardamarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Sindirim sisteminin dışa açıldığı son kısma makat ya da anüs adı verilir. Hemoroid hastalığında makattaki toplardamarlar çeşitli nedenlerden dolayı kabarır ve meme şeklini alır.

Makat bölgesinin bir hastalığı olan basur, her yaşta ve her cinsiyette görülebilir. Ancak 50 yaş ve üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir.

Kaç Çeşit Hemoroid Vardır?

Hemoroid, makatta bulunduğu yere göre iç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere iki çeşide ayrılır.

a. İç Hemoroid

İç hemoroid, makat içerisinde görülen hemoroid türüdür. Tıp dilinde İnternal Hemoroid olarak bilinir. En sık görülen ve kişide en çok sıkıntı yaratan hemoroid türüdür. İç hemoroid kendi arasında dört evreye ayrılır. Hastalığın tedavisinde, hastalığın hangi evrede bulunduğu önemlidir.

1.Derece Hemoroid

Bu evredeki hastalık ancak makatın içinin rektoskop adı verilen bir cihazla muayene edilmesi sonucu tespit edilebilir. Bu işleme rektoskopi adı verilir. Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz.

2.Derece Hemoroid

Hastalığın bu evresinde, hemoroid memesi, hasta tuvalete ıkındığında, makatın dışına çıkar. Dışkılama sonrasında meme, kendiliğinden makatın içine geri girer. Bazen hemoroid memeleri kanama, kaşıntı ya da ağrı gibi belirtilere yol açabilir.

3.Derece Hemoroid

Bu evrede memeler dışkılama sırasında yine makattan dışarı çıkar, ancak dışkılama sonrası kendiliğinden içeri girmez. Memeler elle müdahale edilerek içeriye itilebilir. Dışarı çıkan memelerin kendiliğinden içeri girmeleri uzun süre vakit alır. Hastada kanama, kaşıntı ve makatta ıslaklık gibi şikâyetler görülebilir.

4.Derece Hemoroid

Bu evrede artık hemoroid memeleri, makat içine sığmazlar ve sürekli olarak makattan dışarı taşarlar. Hemoroid memeleri, hiçbir müdahale ile içeri itilemez. Bu evre en fazla sorun teşkil eden evredir. Hastada kanama, kaşıntı, makatta dolgunluk hissi ve şiddetli ağrı olur. Hasta yürümekte ve oturmakta zorluk çeker ve günlük işlerini yapamaz hale gelebilir.

b. Dış Hemoroid

Dış hemoroidde memeler makat dışında meydana gelir. Tıp dilinde Eksternal Hemoroid olarak bilinir. Genişlemiş olan damarların oluşturduğu memeler, makatın dışındaki bölgede gözle görülebilir ve elle hissedilebilir. Dış hemoroidde, genişlemiş damar yumakların içerisinde bulunan kanın pıhtılaşmasına tromboze hemoroid adı verilir. Halk arasında bu durum boğulmuş basur olarak da bilinir. Makat bölgesinde sert ve ağrılı şişlik şeklinde kendini gösterir. Makatta yanma, kaşıntı, sızlama ve kanama gibi şikayetler ortaya çıkar.